Условна присъда за пиян шофьор, потрошил пешеходец на спирка

Взеха книжката на подсъдимия за година и осем месеца

Районният съд в Плевен е признал подсъдимия И.С.В. за виновен в това, че на 8 октомври 2014 г. в Плевен, на ул.Сторгозия, на пешеходна пътека до автобусна спирка „Яна”, блъснал човек.

И.В. бил с концентрация на алкохол в кръвта 1,2 на хиляда, което е установено по надлежен ред с химическа експертиза. Със своя „Фолксваген Пасат” той нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Х.С.П., изразяваща се в счупване без разместване на първи поясен прешлен, довело до трайно затруднено движение на снагата, поради което и е осъден на две години и шест месеца лишаване от свобода, като на основание чл.58а ал.1 от НК вр.чл.373 ал.2 от НПК намалява така определеното наказание с една трета или подсъдимият В. следва да търпи наказание в размер на една година и осем месеца лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наказанието с четиригодишен изпитателен срок.

И.С.В. се лишава от право да управлява МПС за срок от една година и осем месеца, считано от датата на фактическото отнемане на свидетелството.

Подсъдимият ще трябва да заплати направените деловодни разноски в полза на ПлРС в размер на 210лв.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Плевенски окръжен съд.