РДПБЗН-Плевен съветва как да се предпазим от пожар

Специалистите съветват гражданите да спазват нужните правила

С апел към гражданите, специалистите поднасят основните правила за недопускане на пожари по време на зимния сезон. Те са: Не оставайте без наблюдение деца, възрастни и трудноподвижни ваши близки! Не оставайте без наблюдение включени електрически уреди и съоръжения! Грижете се за изправността на електрическите, газовите, климатичните инсталации! Не подсилвайте предпазителите на електрическата мрежа! Не ползвайте повредени или нестандартни печки и уреди! Поставяйте електрическите котлони, ютии, както и печки на твърдо и течно гориво върху негорими подложки! Укрепвайте и почиствайте комините на печките на твърдо гориво! Не изхвърляйте сгурията в контейнерите за смет преди въглените да са изгаснали! Не разпалвайте печките за твърдо гориво с леснозапалими течности - бензин, нафта и др. подобни! Не давайте възможност на деца за игра със запалки и печки! Не ги оставяйте сами вкъщи заключени! Не оставайте в близост до нагревателни и отоплителни уреди газови бутилки! При усещане мирис на газ незабавно спрете притока на горивото! Незабавно изключете електричеството! В никакъв случай не палете свещи, запалки и др. потенциални източници на запалване! Поставете кърпа на лицето си, за да не се замаете от газта и проветрете помещението! Преди извършване на първоначални действия за пожарогасене, изключете електрическото захранване! Не използвайте вода за пожарогасене на електроуреди под напрежение! Обадете се на тел. 112 и бъдете точни в информацията си за това къде и какво гори, и има ли застрашени хора!

При възникване на проблемни въпроси, свързани с осигуряването на пожарната безопасност през отоплителния сезон, граждани, фирми и организации, могат да се обърнат към съответните РСПБЗН при РДПБЗН-Плевен.

Специалистите апелират гражданите, при нарушения на противопожарните правила и при възникване на пожар да подават сигнал на тел. 112.