Постоянен арест за убиеца на Цветослав, грозят го 10 години затвор!

От прокуратурата смятат, че убиецът може да се укрие или да извърши ново престъпление

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа постъпило искане от Окръжна прокуратура – Плевен за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на В. Г. С. от Плевен – привлечен като обвиняем за убийството на Цветослав Попов.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, които са косвени по своя характер, но по преценка на настоящия съд са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че именно В. Г. С. е авторът на престъплението, за което е повдигнато обвинение.

На този етап от наказателното производство и за преценка на съда по отношение на обстоятелството, следва ли да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, законът не изисква да е налице категорична доказаност, а само и единствено доказателства, от които може да се направи обосновано предположение относно авторството на престъпното посегателство. Съдът намира, че от доказателствата може да се направи посоченото в закона обосновано предположение.

Според настоящия съдебен състав е налице и другата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на В. Г. С., а именно наличието на опасност същият да се укрие или да извърши друго престъпление.

В. Г. С. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.115 от НК, за което е предвидено минимално наказание от 10 години лишаване от свобода, поради което е налице презюмираната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление по смисъла на чл.63, ал.1, т.3 от НПК. Поради тези съображения, съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на В. Г. С.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Велико Търново в 3-дневен срок от днес.