235 000 лв. е отделила Община Плевен за култура

74 000 лв. са за иновативни и експериментални културни проекти

Община Плевен отделя тази година 74 000 лв. за иновативни и експериментални културни проекти, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Даниела Гонкова  в пресклуба на БТА.

По думите й „идеята е културните институти, сдружения, творчески групи или отделни творци да могат да кандидатстват с оригинални идеи, чрез които да обогатят културния живот в града. Проектите им ще бъдат обсъдени от специално създадена общинска комисия и ако получат одобрение ще бъдат финансирани“.

„По този начин миналата година са разпределени над 50 000 лева от местния бюджет. В първото заседание на комисията са били разгледани проекти на 27 кандидати, като са одобрени три. На втората сесия от 30 кандидати финансиране са получили 11, а на третата е решено от девет проекта да бъдат подпомогнати четири. Сред най-активните кандидати са били дирекцията "Военноисторически музеи" и читалище "Съгласие"“, уточни Гонкова.

Тя даде справка за бюджета на Община Плевен. „Тази година са заложени, отделно от парите за иновативни проекти, над 85 000 лева за чествания на годишнини и празници. Общо за културата са отделени 235 000 лева. От тях са предвидени средства за национални и международни културни събития, чиито домакин ще бъде Плевен“.