Църквата почита – Събор Три Светители

Светителите са Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст

На този ден се почита паметта на тримата Велики кападокийци: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, които са на всеобща християнска почит като Отци на Църквата и вселенски учители. Техният авторитет е неоспорим в схоластиката, догматиката и християнското богослужение. Според народното вярване Светителите са онези три стълба, които крепят земята.

Василий Велики е християнски светец, архиепископ, църковен писател и богослов. В Римокатолическата църква е наричан също доктор на църквата. Автор е на многочислени проповеди и писма на богословска тематика, от тях са съхранени до наши дни над 300.

Григорий Богослов или Григорий Назиански e християнски светец, един от отците на църквата и сподвижник на Василий Велики. Председателства Втория вселенски събор през 381 година. Автор е на „Слова за богословите“, духовни стихове и множество послания. Един от създателите на учението за богочовешката природа на Исус Христос. Оказва огромно влияние на следващите църковни писатели. Паметта му се почита на 7 февруари.

Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на Православната църква, един от тримата “светители” - "вселенски учители". Забележителен проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само блаж. Августин. Най-известна е „Св. Божествена Литургия на св. Йоан Златоуст“, която се извършва през цялата година. Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Чества се на 13 ноември, на 27 януари - Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст и на 30 януари - Денят на св. Три Светители.