"Отвличат" компютри от плевенския съд срещу откуп

Хакерите искат да им се плаща във виртуалните пари биткойн

Хакери "отвличат" наред служебните компютри от различни институции в страната и искат откуп, за да възстановят пленената информация. Т. нар. похищение не е във вид на физическо посегателство, а заразяване на PC-то със зловреден код, който след това криптира информация на него и я прави неизползваема, пише "Телеграф".

Досега по тази система са били заключени компютри на съда в Плевен, Велико Търново, както и в пловдивска община. Същите атаки са правени и срещу компютри на частни фирми, които съхранявали ценни данни в тях, съобщават специалисти по информационна сигурност.

"Излиза часовник на екрана на компютъра, който посочва, че имате 72 часа да платите определена сума в биткойни. Ако го направите, ви се дава декриптиращ ключ", разяснява изпълнителният директор на агенция "Електронни и съобщителни мрежи и информационни системи" Красимир Симонски.

Атакуваните компютри стават част от мрежа заразени PC-та, до която хакерите имат достъп и могат да влизат по всяко време. По ключова дума те могат да проверяват дали има ценна информация на хард дисковете.