Виното - любим приятел в студените дни

Гамата от аромати на виното е много по-голяма от броя на думите в българския език

Броени дни остават да преминем в месеца на виното и любовта – февруари. По този повод Plevenutre.bg реши да спомене няколко реда в чест на божествената напитка – виното.

Българската история помни присъствието на думата „вино“ още от Средновековието. Думата е заета от латинското „vīnum“ и означава „вия се“ (от увивния растеж на лозите). Вината, произведени от плодове, различни от грозде, обикновено включват в името си името на изходния плод, например „ябълково вино“ или „ягодово вино“. Това дори е установено като задължително изискване в българския Закон за виното и спиртните напитки.

Доста българи се славят открай време като майстори на домашно приготвеното винце, но въпреки това процесът на производство е твърде сложен. В различните райони и страни съществуват стотици специфични елементи, които са свързани както с условията, така и с традициите. За финал идва любимата част на мнозина – неговата дегустация, която е част от процеса на производство.

Направените вина могат да бъдат с напълно идентични лабораторни показатели, но да са невероятно различни като качество и вкус. Една от причините да обожаваме вкуса и аромата на виното произлиза от факта, че гамата от аромати, които може да долови човешкият нос, е много по-голяма от броя на думите в българския език. В зависимост от цвета на гроздовия сок и технологията на производство вината най-общо се делят на: Бели вина, Червени вина, Розови вина и Оранжеви вина.

В зависимост от композицията на захари и алкохол в тях, всяка от горните групи се дели на следните подвидове - Сухи вина, Полусухи вина, Полусладки (полудесертни) вина и Десертни вина. Съществуват и две други групи специални вина, които се отличават съществено по технологията на производство, а именно Пенливи вина – Шампан и газирани вина. Други такива са подсилени с алкохол вина с цел преустановяване на ферментацията – Мадейра, Малага, Порто, Шери и Вермут. Въпреки богатото разнообразие от видове и подвидове, европейската класификация дели вината само на две общи категории: Трапезни вина и Качествени вина.

Любителите на виното могат да посетят Музея на виното в Плевен. Това е място, където всеки може да дегустира и закупи бутилки от наличните над 6000 вида вина от всички региони в България. Предлага се и най-голямата в България експозиция, от над 7000 експоната, стари вина - от 30 до 90-годишни. В историческата зала са изложени предмети и атрибути, свързани с лозарството и винарството по българските земи - от древните траки, гърци и римляни до наши дни. Избената зала предлага различни вина, от всички региони в България, разположени в 100 бъчви от френски дъб.