История и традиции по време на Петльовден

Плевен Лайф

02-02-2015, 08:20

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добро утро на Петльовден!

Петльовден е!

Пет села точат брадви за Петльовден

Денят е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния

Петльовден е български народен празник и обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско до Добруджа. Празнува се на 20 януари (нов стил ) или на 2 февруари (стар стил).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

През този ден не се работи никаква мъжка работа. Традиционно жените месили две питки и ги дарявали в две къщи за здраве. Ако времето през деня е хубаво, то още 40 дни щяло да се задържи такова. Най-много вярвали на твърдението, че ако се вземат на този ден пари, то ще взимате през цялата година. Ако пък се случи да дадете - то ще давате през цялата година.

Преданията разказват една 300 годишна история - Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на българския род. Това е и една от причините да бъде празник на младенците, т.е на мъжко родените деца, независимо на каква възраст са те.