Как да си приготвим курбан чорба с петел

Вкусна и сезонна рецепта за традиционно приготвяне на петел

По повод днешния Петльовден традицията повелява да присъства в менюто петел – символ на мъжествеността и борбеният мъжки дух. Plevenutre.bg представя една вкусна и сезонна рецепта за приготвяне на курбан чорба с петел.

Необходимите продукти са: 1 бр. млад петел; моркови; 2 глави лук; 2-3 бр. домати; зелени чушки; половинка глава целина; зелен фасул 200 гр. по желание; зеле – 200 гр.; картофи – 2 бр.; 10 зърна черен пипер; 2 бр. дафинов лист; 1 кубче пилешки бульон и 1 с.л. сол.

Начинът на приготвяне е следният - добре почистеният петел се залива с 3 литра студена вода, добавят се дафиновите листа и зърната черен пипер, посолява се и сe вари около 2,5-3 часа на тих огън. Добре е бульонът да се отпенва периодично по време на варенето. Когато петелът се свари, се изважда и се обезкостява. По това време се добавят ситно нарязаните лук, моркови и целина, както и кубчето пилешки бульон. Оставя се супата да поври още 30 минути на тих огън, след което се добавят нарязаните чушки и домати, а десетина минути след тях и зелето и зеления фасул. След още 10 минути се добавят нарязаните на кубчета картофи. Супата се вари до готовност на картофите. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.