Михаил Христов: Удариха ме 20 000 волта, сърцето ми беше спряло

Параолимпиецът от Плевен разказа за инцидента, при който губи двете си ръце

Изминали са почти 10 години от нелепия инцидент, който оставя Михаил Христов без две ръце. Параолимпиецът от Плевен рядко говори за мрачния спомен, който променя живота му. Двукратният световен шампион на скок дължина за хора с увреждания и носител на редица други медали върна лентата назад в предаването "В кадър" по БНТ.

"Бях на 14 години, когато се случи инцидентът. Бяхме си с едни приятели на село Тодорово. Беше февруари-март, влажно и дъждовно. При преминаването край един трафопост се получава волтова дъга. Хората, които са било долу казват, че в небето е светнало нещо и предполагаме, че светкавица е ударила трафопоста и от там волтовата дъга се е пренесла върху мене. Това са 20 хиляди волта, не е малко. Хората от 220 си заминават", разказа Михаил.

"Докторите ми казаха, че сърцето ми е било спряло. Не си помислих дали ще оцелея, аз вътрешно си го знаех. Притеснявах се какво ще стане по-нататък, как ще се справя с живота. Това ми бяха основните притеснения. Лекарите явно не бяха виждали подобен случай, защото на самите крайници нямаше външни белези, те бяха отвътре. И вече ме пренасочиха към "Пирогов", където прекарах два месеца", допълва Христов.

Лекарите разказват, че Михаил бил уплашен. Двете му ръце били абсолютно запазени отвън, но вътре... Поради тази причина се наложило на доц. Дяков да ампутира и двата крайника. Лежал в реанимация доста време, а 10 дни след ампутацията започнал да учи.

Загубата на двете ръце обръща живота му в непонятна за повечето хора посока. Той не се отказва от нищо, което е имал преди трагедията, дори напротив.