В Плевен 200 блока могат да кандидатстват за безплатно саниране

Сградите имат най-малко 36 апартамента и са проектирани преди април 1999 г

Собствениците на апартаменти, които живеят в чужбина, е достатъчно да попълнят декларация и да я изпратят по пощата в оригинал, обясни регионалният министър В Плевен 200 сгради отговарят на изискванията за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. А именно да имат най-малко 36 апартамента и да се проектирани преди април 1999 г. Това съобщи в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Заедно с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и кметовете на Плевен, Враца, Ловеч и Монтана се срещнаха с граждани, домоуправители и представители на фирми, желаещи да участват в Националната кампания за енергийна ефективност.

„Целта на програмата е сградите да достигнат енергиен клас „С“, затова не допускаме в нея да участват блок-секции, или отделни входове“, посочи Лиляна Павлова при представянето на програмата за безплатното саниране. Когато собствениците на апартаменти живеят в чужбина, е достатъчно да попълнят декларация и да я изпратят по пощата в оригинал, за да не спират процеса на сдружаване. Когато обаче решат да упълномощят някой да ги представлява, то тогава пълномощното трябва да е нотариално заверено, отговори на питания министърът.

„Енергийният клас се постановява след изтичането на поне един отоплителен сезон, енергийният одитор проверява и установява дали приложените мерки са сработили и едва тогава се издава сертификат за постигнатия клас“, обясни Павлова.

Последващата проверка на енергийните одитори са за сметка на програма, участниците в програмата не са ангажирани с набирането на средства, за да се плати одита, каза още Павлова.

Тя обясни, че Сдружението на собствениците трябва да съществува минимум 5 години и така е заложено в договорите, защото за такъв период ще има гаранция на строително-монтажните дейности. Техническото лице, което е предвидено да съдейства на сдруженията в процеса на прилагането на мерките за енергийна ефективност, може да бъде външно или съсед, не е задължително да получава заплащане, това е въпрос на договорка. Неговата роля е да проследява от името на сдружението дали се влагат материалите като качество в процеса, обясни министър Павлова.