Плевенски ортопед изяснява проблемите при гръбначните изкривявания

"Трябва да се преглеждаме в по-ранна детска възраст"

Гост в студиото на „Добро утро с БНТ2“ бе плевенският доц. д-р Венци Росманов – един от талантливите и отдадени на професията български ортопеди, който работи в клиниката „Св. Панталеймон“ в Плевен. Бил е преподавател и в Медицинския университет в града. Учил се е от световните светила в сферата на ортопедията.

Тема на предаването бяха гръбначните изкривявания при малки и големи, какви са опасностите и грижим ли се за правилната стойка. На тези въпроси подробно отговори и изясни доц. Росманов. По думите му „гръбнакът е в основата на изправения стоеж на човека, затова се нарича амортисьора на тялото. Поради това се различаваме от животинския вид, защото противостоим на гравитацията само върху опората на двата долни крайника. Гръбнакът е този, който трябва да подсигури правилния стоеж в пространството на другите жизнени органи“.

Плевенският ортопед уточни и кои са най-важните неща за структурата и формата, която заема човешкия гръбнак. „Зоните, които най-много са натоварени, са зоните на последните два прешлена и една зона между 4 и 6 шиен прешлен“, допълни той.

Групата на гръбначните изкривявания са 4 – травма; девиация – отклонение в нормата; дегенерация – застаряване - артрозна болест, т.н ошипяване и деструктивни промени – заболявания, които разрушават структурата – тумори и др. „Целта е да се създаде баланс, в който много късно да се появят дегеративните процеси, защото са неизбежни и когато има провокация на тялото, те се проявяват по-рано. Затова трябва да се преглеждаме в по-ранна детска възраст, ако трябва да се направи корекция“.

„Навремето чиновете бяха направени с една лумбална опора за гръбначния стълб. Трябва да се върнат задължителните преглеждания на възраст между 7 и 9 годишна възраст“, уточни д-р Росманов. Той припомни, че за децата по-полезния вариант е да носят раница на училище, отколкото чанта, защото с чантата се натоварва само едната страна на тялото. „Важно е обаче раницата да не е прекалено натоварена, защото с всяка крачка се слага допълнителна тежест на прешлените. Раницата не трябва да товари една точка, а да се разпределя тежестта равномерно. Това трябва да го знаят и учителите“. Затова за предпазване на гръбначния стълб са задължителни спортът и физическите натоварвания.

Проблеми при гръбначния стълб се срещат и при подрастващите. „Изкривяванията при момичетата са по-чести, защото те завършват с 2 години по-рано костния си растеж. Когато разберат, че имат такъв симптом, трябва незабавно да отидат на преглед, за да не израстват с изкривяването“, препоръчва докторът.

За финал стана ясно за дамите коя е позволената височина на високите обувки – „за норма се счита, че от 2,5-3 до 5 см. максимум трябва да е дължината на тока, но в крайна сметка е индивидуалното усещане. Разбира се, не трябва да се прекалява с високите токове, трябва да има и баланс“.