Плевенчани след труса: Всичко се разлюля, но само за 1-2 секунди

Земетресението е усетено само в някои части на Плевен

Земетресението, което предизвика известна паника из някои части на страната, беше усетено и в плевенски райони. Читатели на plevenutre.bg се свързаха с нас, за да споделят, че са почувствали полюшването. Ето какво ни разказа един от тях:

"Беше 8,17 часа по моя часовник, усетих го, от квартал "Сторгозия" съм. Беше буквално за 1-2 секунди максимум. Леко разлюляване - секцията се разпука, седях на стол пред компютър, който също се полюшна. Първоначално даже не разбрах какво става, но впоследствие ми стана ясно, че е земетресение".

Подобна информация получихме и от жители на квартал "Дружба", където също са усетили труса.

Трусът тази сутрин в района на Твърдица е бил с магнитуд от 3,9 по Рихтер, съобщиха дежурните сеизмолози в БАН. Те имат станция точно в района на Твърдица и според тях магнитудът от 3,9 е точен. Земетресението е на 210 км източно от София и е усетено най-силно в Твърдица и в околните населени места. Огнището на земетресението по данни на БАН е южно от селата Боров дол и Жълти бряг, североизточно от Шивачево, северозападно от Голямо Чочовени, по поречието на река Беленска, Сливенско.

Дежурните са потвърдили, че земетресението в района на Твърдица няма нищо общо с това станало през нощта в района на Карнобат. Няма вторични трусове в Сливенско, няма данни и за материални щети. Все още е рано да се каже и в кой разлом точно е станало земетресението.