Бъдещи бойни пилоти от Долна Митрополия извършиха първия си нощен полет

Младите летци усъвършенстват и летенето в сложни метереологични условия

В края на миналата година четири самолета Л-39 се пребазираха на летище Граф Игнатиево с инструкторски и осигуряващ състав от УАГ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия под ръководството на командира й подполковник Юлиян Радойски. Целта е била напълно нов, амбициозен и отговорен етап от курса за интензивна летателна подготовка на шестимата обучаеми пилоти на Л-39.

Само за два месеца след старта на тяхната програма младите момчета вече летят самостоятелно денем в сложни метереологични условия на летище Долна Митрополия. Вчера, 5 февруари, бъдещите бойни пилоти успешно са извършили и първия си самостоятелен полет нощем в прости метереологични условия.

От сайта на Терта авиационна база отбелязват, че командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и заместник-командирът полковник Димитър Петров са възстановили инструкторската си подготовка на Л-39 във всички видове условия и са провеждали подготовката нощем в сложни МТО-условия на двама летци-инструктори от авиационната група в Долна Митрополия.

Придобиването на такава подготовка за инструкторския летателен състав от Учебната авиационна група в Долна Митрополия е напълно иновативен момент в историята на българските Военновъздушни сили. С него се цели обучението на младите летци на учебно-боен самолет да обхване целия спектър от условия и видове летателни подготовки, така че да се редуцират ресурс и средства за последващото им приучване на боен самолет.