Следите на откраднатите от Плевен картини водят към Варна?

Плевенската полиция разследва няколко версии около скандалните обири

Преди седмица от тв репортаж стана ясно, че в Плевен са откраднати три картини на Димитър Буюклийски. Две от тях са взети от търговски център, а другата – от хотел. Почеркът на обира е поръчков, а съмненията се съсредоточават около бизнесмен, който живеел във Варна, пише "Афера".

Полицията усилено работи над случая и вече има няколко следи, които да помогнат за решаването му. Версията за престъпна група, занимаваща се с трафик на картини, в действителност е основна пред разследващите, а  източник на plevenutre.bg потвърди, че има подозрение за варненска връзка. Сред версиите обаче е и такава със софийска нишка.  На този етап всичко е без официален коментар.

„Нямам представа за тази кражба, но аз и не съм продавала тези картини на баща ми. Би трябвало да са застраховани от галеристката, която ги е купила”, заяви пред БЛИЦ дъщерята на художника Зара Буюклийска.

Димитър Буюклийски е един от най-продаваните ни съвременни художници. Негови картини има в престижни галерии в Амстердам, Атина, Далас, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Прага, Стокхолм, Токио и др. Картините му многократно са продавани на търгове на Сотбис в Лондон.

Всичко за наглите кражби в Плевен си припомнете тук