10 февруари е професионалният празник на пчеларя

В Плевен деня на пчеларя ще се отбележи на 12 февруари

Този занаят се смята за един от най-сложните, според старите българи. Благоприятният климат и разположение на българските земи предразполагат много хора да се застъпят за сладкия добив на мед. Професионалистите и любителите в тази сфера не са малко на брой, като преобладават повече в балканския район и селата. Пчеларят грижливо отглежда медоносни пчели за събиране на пчелен мед и пчелен восък или за опрашване на културите.

Голяма част от пчелите са слабо изучени. Най-малките пчели са от вида Plebeia minima и са с дължина на тялото от около 2,1 mm. Най-едрата пчела е индонезийската Megachile pluto, чиито женски представители достигат дължина до 39 mm]. Представителите на семейство Halictidae са най-често срещаните пчели в Северното полукълбо, въпреки че често се бъркат с оси или мухи. Най-известният представител на семейството е медоносната пчела, която от древността се използва от хората с цел добив на пчелен мед. В някои части на света е развито и подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, които да бъдат настанени в близост до засетите блокове с цъфтящи култури.

В Плевен деня на пчеларя специално ще се отбележи на 12 февруари и ще продължи три дни. Тогава плевенчани ще могат да посетят 13-то международно изложение-договаряне "Пчеларство-2015". На събитието ще бъдат изнесени любопитни лекции относно професионалното и биологично пчеларство.