Цветан Василев е продал плевенския завод „Рубин” за 25 млн. лева

33-годишният Антоний Иванов е новият собственик на предприятието

Избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев e продал под носа на държавата ключов актив от бизнес империята си - стъкларския завод „Рубин“ в Плевен. "Преса" пише, че сделката е била на стойност 25 млн. лв.

В края на 2014 г. сградите, оборудването и земята са придобити от новоучреденото дружество „Рубин пропърти“, след което са апортирани в капитала му. Акционери в него са „Кепитъл инвестмънт“ (с 99% участие) и физическото лице Йосиф Леон Узиел, който държи една акция. 99% от „Кепитъл инвестмънт“ се притежават от 33-годишния Антоний Иванов, който е и изпълнителен директор на „Рубин пропърти“. За него няма данни, че има опит в индустрията. В регистрите Иванов фигурира само като собственик на „Про трейд България“ - фирма с никакви приходи и 8000 лв. активи.

Стъкларският завод в Плевен беше съвместна инвестиция на Цветан Василев и бизнесмена Богомил Манчев. Собственикът на Корпоративна търговска банка купи предприятието през 2012 г. чрез близки до него фирми. Манчев влезе в „Рубин“ през 2013 г. Към есента на 2014 г. Василев притежаваше 80% от завода чрез „Витро инвест“. Крайният собственик на „Витро инвест“ е ключовата компания на Цветан Василев „Технологичен център - Институт по микроелектроника“, която дължи над 300 млн. лв. на затворената КТБ. Продажбата на завод „Рубин“ означава, че синдиците на банката трудно ще съберат парите на кредиторите при предстоящата процедура по несъстоятелност.

Завод „Рубин“ е с 40-годишна история, а към момента в него са заети близо 500 души.