Младежки център започва работа със социално изключени групи в малките селища

"Mного млади хора по селата и в малките градове са бездействени, незаинтересовани от нищо"

Младежкият информационно-консултативен център /МИКЦ/ "Барометър" в Плевен, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта, започва работа с така наречените социално изключени групи млади хора. Това съобщи председателят на центъра Марта Димитрова по време на пресконференция в клуба на БТА.

Тя уточни, че създават младежки клубове в общините на областта, които ще помагат на младите хора в малките селища за личностното им развитие, за предприемаческите им качества и реализацията им на пазара на труда. „Наше проучване показва, че много млади хора по селата и в малките градове около Плевен са бездействени, незаинтересовани от нищо поради социални или различни други причини“, каза Димитрова. "Клубовете с нашите доброволци по места ще ги провокират да излязат от изолацията, в която са се поставили", допълни тя.

"Барометър" ще организира 33 срещи с ученици от основни училища в села, за да ги насърчи да се учат след това в гимназиите на Плевен или в други градове, за да повишат образованието си. “Основната ни цел е да ги насърчим сами да намират решения за себе си, да бъдат активни да си търсят легална работа, да им помогнем да открият и сферата на изкуството“, допълни Антоанета Мачева от фонд "Читалища", който подкрепя проекта.

За целта ще бъдат създадени "Мемори театър", 10 дискусионни клубове, 11 арт-дискусии "Свободна зона". По проекта ще бъде представен сценичен пърформънс "Толерантността - хармония в многообразието", казаха от център "Барометър".