Специалист от Плевен помага на 300-килограмовия мъж, който трогна България

Васил, който от 6 години гледа живота само през прозореца, иска да се спаси от домашния затвор

Преди няколко дни от Нова телевизия излъчиха трогващ репортаж за Васил, който от шест години гледа живота само през прозореца и иска да се спаси от домашния затвор. Мъжът от София натрупал килограми, които му пречат да живее пълноценно.

"Останах без работа – на пейката, в кафето, килограмите се увеличиха. После беше неудобно да слизам и се влошиха нещата. Взеха да не ми стават дрехите. И така днес няма да сляза, утре няма да сляза и си останах тук”, разказва Васил. Отдавна е загубил бройката на килограмите. Спрял е да брои малко след 200, но мисли, че сега са над 300.

Майката на Васил е неговата връзка със света отвъд прозореца. "Мъчно ми е. Не знам как ще бъде занапред, какъв ще е животът му след мен. Не е за казване, но ми е споделял, че иска да си отиде преди мен", разказа през сълзи майката Николина Христова.

Екип на Нова заведе при Васил доц. Сотир Марчев, изпълнителен директор на СБАЛ по кардиология в Плевен. Специалистът прегледа Васко и му каза нещата в прав текст.

"Не си единствен, такива като теб са много. Бройката е голяма. Ти си стигнал крайната степен на затлъстяване. С това наднормено тегло твоята прогноза за бъдещия живот е лоша. Трябва да се вземат крути мерки. Крутите мерки са скъсяване на стомашно-чревния тракт - намаляване на обема на стомаха, скъсяване на червата. Голяма и сериозна операция, която при хора с наднормено тегло като твоето, е рискова. Гарантирам ти обаче, че ако не си направиш операцията, не те чака дълъг живот", коментира доц. Марчев. Той допълни, че Васил трябва да започне диета и да ограничава драстично храната.

Младият мъж не се стресна от мрачната прогноза и заяви, че ще направи всичко по силите си, за да изпълни нарежданията на плевенския специалист.