Кметът на Плевен и депутатът Владислав Николов зарязаха лозята в Брестовец (Снимки)

По традиция на Трифон Зарезан бе връчена награда за най-добър лозар

Народният представител Владислав Николов, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков и общинските съветници Даниела Гонкова и Станислав Петков празнуваха Трифон Зарезан заедно с жителите на Брестовец. 

Владислав Николов заряза лозите като пожела годината да е плодородна, а виното ароматно и пивко. Кметът на Плевен проф. Стойков на свой ред също спази традицията и ритуала като благослови лозето да роди много грозде, от което майсторите винари да направят хубаво вино.

Със зарязването на лозето и от кмета на Брестовец Радослав Иванов и общинския съветник Станислав Петков и изречените благословии стопаните от Брестовец берекетът през тази година няма как да отмине лозята на стопаните от селото. Те спазиха ритуала за Зарезан заедно с хората и всички местни производители в лозовия масив край селото, далеч от плочките на града, там където се ражда истинския обичай – с много любов, сняг, кал и вино.

По традиция на Трифон Зарезан бе връчена награда за най-добър лозар, а специално сформирана комисия от опитни местни дегустатори определи и печелившите в надпреварата за най-хубаво бяло и червено вино.