Близо 10 хиляди са членовете на КНСБ в Плевенско

Навършват се 25 години от създаването на най-голямата синдикална организация в страната

Днес КНСБ-Плевен отбеляза своята 25-годишнина от основаването си. По време на пресконференция в клуба на БТА присъстваха Янчо Андонов - регионален лидер на КНСБ в Плевен, председатели на големи синдикални организации и браншови структури. Дискутираха основно темата "25 години от създаването на КНСБ".

„В края на 2014-та в КНСБ-Плевен се обхващат 82% от организираните в синдикати работници и служители. Това са 9669 синдикални члена, обединени в 262 организации. Като в национален мащаб браншовите организации са 35 с около 250 хиляди члена“, подчерта регионалният лидер.

По думите му, КНСБ работи активно за защита правата на работното място. „Най-често констатираните нарушения са – работа без трудов договор, преминаване от безсрочен в срочен трудов договор, забавяне изплащането на заплати с месеци, осигуряване върху минимална работна заплата и много други нарушения. В тази сфера се работи непрекъснато и съвместно с Инспекция по труда Плевен“.

Успоредно с тези основни задачи на територията на страната и на Плевенска област се провеждат допитвания до членовете на синдиката, за готовността им за стачни действия, ако се налагат. С тях трябва да се защитят социалните трудови и синдикални права.

Проведените протестни стачни действия през годините доказват, че само общи и солидарни действия могат да принудят управляващите да се съобразят с исканията на национално представените синдикати и волята на хората на наемния труд в България, уточни Андонов.