Представиха резултатите по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България

Изпълнени са проекти в областта на инфраструктурата, устройството на територията, човешките ресурси и др.

В Плевен се състоя информационен семинар по повод представянето на дейностите и резултатите от първия успешно изпълнен стратегически проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 -2013 г. На него присъстваха представители на Областни администрации, Общини от Плевенска област, НПО и др.

След 36 месеца работа са постигнати важни цели, които бяха представени от ст. експерт Веселка Антонова - технически секретар по проекта. „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния-България” е проект, който разработи документите и анализите, необходими за разработването на новата Програма за трансгранично сътрудничество. Освен това, чрез него подпомага изпълнението на Дунавската стратегия с разработването и одобрението на Обща стратегия за териториално развитие на трансграничен регион Румъния-България с период на действие от 30 години.

Друг принос на дейностите по проекта е създаването на обща трансгранична териториална база данни. Изпълнени са секторни и интегрирани пилотни проекти в областта на инфраструктурата, устройството на територията, човешките ресурси, конкурентоспособността.

Този проект съчета интересите на Румъния и България и гарантира непрекъснатост, съгласуваност и стратегическо планиране по двете страни на р. Дунав, укрепи сътрудничеството и определи инвестиционните приоритети, като наред с това набеляза и конкретни бъдещи проекти и нужди за развитие. Важно е да се отбележи, че именно работата по проекта насочи вниманието и анализира възможностите за изграждането на трети мост на р. Дунав при Никопол и Силистра.