ДАЗД обяви конкурс за нови членове на Съвета на децата

Търси се представител и от област Плевен

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявява конкурс за избор на нови членове на Съвета на децата от областите: Плевен, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Русе, Смолян, София-град, Търговище и Хасково. Крайният срок за кандидатстване е 16 март.

Смяната се налага поради изтичане на 2-годишния мандат или навършване на пълнолетие на досегашните представители на младите хора от тези региони.

Кандидатите трябва да отговарят на условия като - Да са под 18 години; Да са активни и креативни; Да са отговорни и толерантни; Да имат умения да се ангажират с обща кауза; Да мотивират и обединяват връстниците си; Да защитават общите интереси и ценности, а при проблеми – да предлагат решения.

Желаещите да станат членове на Съвета на децата към ДАЗД трябва да изпратят мотивационно писмо. Повече информация може да се намери на сайта на Агенцията.

Този консултативен орган дава възможност на децата да обменят знания, морални и интелектуални ценности и да си взаимодействат с държавни и неправителствени организации.

В Съвета членуват 33 деца. Мандатът им е 2 години. Всяка област се представлява от едно дете, има квоти за деца с увреждания и от етнически малцинства. Заседанията на Съвета са 2 пъти годишно.