Горите в Плевенско са засегнати от ледолома през 2014-та

Ще секат само фирми, чиито търгове са "минали" през есента на миналата година

Около 300 000 кубически метра гори на територията на Северозападното държавно предприятие, което включва областите Плевен, Монтана, Враца, Видин и Ловеч, са засегнати от ледолома през ноември и декември миналата година, съобщи на заседание на Регионалния съвет по горите директорът инж. Цветко Цветков.

От тези гори 200 000 куб. м са широколистни и 100 000 куб. м са иглолистни дървесни видове. Засегнатите гори се намират на 600-900 метра надморска височина в Стара планина, уточни Цветков.

Заради непредвидената сеч на повредени от ледолома дървета, планираната за тази година сеч на гора ще бъде рязко намалена. Ще секат само фирми, чиито търгове са "минали" през есента на миналата година. Останалите планирани за отсичане и подновяване гори няма да се секат, а търговете за тях ще се насочат към повредените от ледолома местности. В някои държавни горски стопанства повредените гори са двойно и тройно повече, отколкото е годишната задача за добив на дървесина, уточни директорът на Северозападното държавно горско предприятие.

Той припомни, че поради лоши атмосферни условия през ноември и декември 2014 година дънерите и клоните на горите в областите Монтана и Видин бяха покрити с лед, а след това върху тях падна тежък мокър сняг, който пречупи голяма част от гората. Задачата на лесничеите през тази пролет ще е да бъдат прибрани и използвани повредените от ледолома дървета. Това ще трябва да стане бързо, тъй като ще започне гниене и дървесината ще стане негодна за употреба, предаде БТА.