Най-новата услуга на НАП ни позволява да се самоосигуряваме електронно

Хората ще могат да подават осигурителните си декларации чрез ПИК код

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават по електронен път чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и осигурителни декларации - образец 1 и 6. Новата услуга е достъпна от 18 февруари за всички физически лица, притежаващи ПИК. Очаква се броят на данъчните и осигурителни декларации подавани по електронен път чрез ПИК в бъдеще все повече да се увеличава.

До момента в офис на НАП Плевен са издадени над 11 хиляди персонални кода на физически лица, а за цялата страна броят им е 200 000. От началото на 2015 година 1390 плевенчани са подали искане за издаване на персонален код и лично са го получили. Той се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица за две до три минути, а ползването му е напълно безплатно за клиентите на НАП.

От Данъчното напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка 5% от данъка за довнасяне. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.