Нов вид дрога заля пазара

Повечето наркотици могат да бъдат поръчани чрез сайтове в интернет

Нови синтетични наркотици заливат българския пазар. Повечето от тях могат да се поръчат директно чрез сайтове в интернет. В момента на пазара има над 600 вида подобни вещества. Контролът върху тях обаче е изключително труден. Голяма част от пратките пристигат у нас по въздух. Най-често новите синтетични наркотици се поръчват по интернет, съобщи БНТ.

Продават се под различни наименования като соли за вана например. Пратките се изпращат от Китай, а цената за килограм е около 1000 долара. От тях се правят между 10 и 20 хиляди дози. През 2013 г. на летище София са били задържани 125 кг. Миналата година обаче властите отчитат спад - едва 10 кг.

"Това не значи, че сме разкрили много по-малко наркотици. Напротив от другите наркотици имаме пет пъти повече разкрити", каза Стефан Бакалов, началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” Митница Аерогара София.

Залавянето на наркотиците обаче става все по-трудно. Според специалисти тези вещества са бъдещето в света на наркотиците, а проблемът с употребата им ще става все по-голям. Произвеждат се лесно, евтини са и винаги са на ръба на закона.