Събарят 18 незаконни къщи в Буковлък?

Над 10 години продължава сагата за 10 дка земя

Няколко граждани водят битка, за да си върнат имоти в границите на село Буковлък. Върху въпросните имоти, които са им възстановени, обаче има самонастанили се лица. Проблемът е от повече от 12 години. Има незаконни построени къщи, а в конкретния парцел техният брой е 18.

"Става дума за наследници, две семейства, които претендират за 10 дка. Над 12 години продължава тази сага. Вече има разлика, защото има промени в закона за устройство на територията, променили са се границите на селото. Омешана е ситуацията", коментира председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов в пресклуба на БТА.

"Решение няма как да има. Изпратили сме писмо до министър Лиляна Павлова, с което искаме съгласие и по какъв начин да уредим този терен. Ако трябва, ще събаряме. Има два варианта: сградите да бъдат разрушени и премахнати, или собствениците да бъдат обезвъзмездени. Първо трябва да дадем земя на друго място на тези хора, които имат претенции, с което да ги компенсираме. После тези 10 дка да ги припознаем като частна общинска собственост и тогава един вид тези незаконни къщи да се явят като наематели на общината. Процедурите са много дълги. Ще търсим решение", допълни Ангелов.