В Плевен се проведе форум, посветен на социалните услуги за деца и семейства

Зам. областният управител на Плевен Красимир Иванов откри срещата

Областна администрация - Плевен бе домакин на работна среща на тема „Социалните услуги за деца и семейства в Област Плевен - перспективи и предизвикателства”.

„За цивилизоваността на едно общество се съди по това какво е отношението му към хората в неравностойно положение, как се грижи да децата си и как приема различните. Ето защо срещи от подобен род, целящи разискване на важни теми като деинституционализацията и подобряване на социалните услуги за деца са изключително важни.”, каза зам. областният управител на Плевен Красимир Иванов, откривайки форума. Той изрази своята убеденост, че срещата ще бъде ползотворна за всички доставчици на социални услуги на територията на Област Плевен и много скоро ще доведе до реални резултати.

„В последните няколко години България разви един много сериозен ресурс в изграждане на услуги. Важно е не само какви услуги предоставяме за децата и семействата, а как измерваме тяхното качеството и по какъв начин те всъщност променят живота на децата”, каза Ева Жечева председател на Държавната агенция за закрила на детето.

По време на срещата се потърсиха ясни отговори на въпросите как България ще изгради интегрираните услуги, как ще отговори на потребностите на децата и семействата в по-малките населени места. По думите на Ева Жeчева няма как да се разширява до безкрайност социалната инфраструктура и да се изграждат широкоспектърни социални услуги, които да отговарят на много на брой целеви групи. „Трябва да се концентрираме върху социални услуги ,които да отговарят на потребностите на децата и семействата през добре обучен екип, които да предлагат интегриран подход”, подчерта тя.