От архива: "Господ е българин!", крещи Петела заради Александър Владимиров

Световен шампион за професионалисти и настоящ президент на БК Мизия 80 - Александър Владимиров е сред живите легенди на родния бокс. Роден е на 31 март 1980 година в Плевен. 4 пъти шампион на България. С националния отбор е европейски вицешампион в категория до 51 килограма в Перм през 2002 година и е носител на два бронзови медала в същата категория от световните първенства в Белфаст (2001) и в Банкок (2003).

Става световен шампион за професионалисти през 2007 г. в кат. до 55 кг. В София побеждава белгиеца от арабски произход Хасан Наджи. Въпреки мръсните номера на арабина, който вкарва лакти след крошетата си и в осмия рунд му удря глава, Сашо става безапелационен победител.

Любопитно нещо се случва на европейското в Перм през 2002-ра. Владимиров се изправя на полуфинала срещу Жером Томас, който по това време е шампион на планетата и втори на олимпиада. Излъчват мача по БНТ, а коментатор е Петър Василев. В началото Петела критикува нашето момче, но след мача крещи, че Господ за втори път е станал българин. Тогава Владимиров сътворява истинско чудо за бокса, стопявайки огромна разлика. Успява да спечели драматичния мач и се класира за финала.

През последните години Сашо Владимиров не спира да е близо до българския бокс, помагайки на млади таланти от Плевен да намерят правилния път към спортните върхове. 

Химнът звучи в чест на Александър Владимиров през 2008-а, след като е защитил световната титла пред 2500 души в зала „Универсиада". Припомняме ви видео от уникалното събитие за България по това време.