Гимназиите в Плевен питат бизнеса на какво да учат децата

Мисия

28-02-2015, 16:52

Снимка:

bgsever.info

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Търсят се млади хора в лозаро-винарството, строителството, машиностроенето, металургията и металобработването

Десет средни училища в Плевен и в областта подготвят прием на ученици от цялата страна за защитени професии, търсени от бизнеса. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен Албена Тотева -началник на Регионалния инспекторат по образованието.
Новите паралелки са утвърдени от комисията по заетост към областния управител и регионалните структури на работодателските организации. Недобрата връзка досега на образователната сфера с бизнеса, демографската криза и обществената негативна нагласа
към някои професии са сред причините да се допусне липса на квалифицирани средни кадри за много бизнессфери. Състоянието на пазара на труда в Плевенско показва, че недостигат млади хора за лозаровинарството и на строителството - особено кофражисти и арматуристи.
В машиностроенето, металургията и металобработването са останали предимно възрастни специалисти, а приток на млади няма.
Търсят се подготвени хладилни техници, специалисти в хранително-вкусовата промишленост, за млеко- и месопроизводството. В селското стопанство са нужни кадри за говедовъдството, поради увеличаващите се животновъдни ферми. Недостатъчно са и електротехниците, машинните техници, заварчиците.
Директорите на 10-те професионални гимназии и общообразователни училище в Плевен и в областта, които започват подготовка за така наречените защитени професии през новата
учебна година направиха и видеообръщение към евентуалните си кандидат-ученици. Те представиха възможностите, които предлагат на младите хора за качествена професионална реализация с добро заплащане. Целта е да образоваме средни кадри, за които има работа, а не образовани безработни, коментираха директорите.