Днес почитаме Баба Марта

Имен ден имат: Марта, Мартин, Мартина

Баба Марта е единствената женска персона сред месеците на годината. Често народът ни я представя ту като сестра, ту като жена на Голям и малък Сечко. А когато била недоволна от тях Марта се сърдела здраво.

Именно през месец март мъжете се сещали за непостоянността на женската природа и имали едно наум за кожите, които Марта можела да съдере, а април да събере. Затова от край време сред народа е разпространено вярването, че през март се подстригват само магаретата, но не и хората, за да не може Марта да им „съдере“ ума.

Месецът се считал за началото на пролетта, за преломен момент в природния кръговрат. Както на всяко начало, така и на пролетта възлагали надежда за по-добро бъдеще. Според стара легенда един сиромах направил курбан в чест на Марта и тя му се отблагодарила щедро с късмет, разум и щастие. Днес това може да стане, като се върже мартеничка за здраве и за предпазване от уроки. Вярва се, че мартеницата има магическата сила да отблъсква злите сили, демоните и болестите.

Според традицията, на децата мартеничките се връзват на дясната ръка. На момите и булките може да се сложи и като гердан на шията. Носят се докато не се видят първите прелетни птици – кукувица, лястовица или щъркел. Ако някой се размине с тях, трябва да се закачат на дърво или да се сложат под камък.

Всички в дома трябва да станат много рано в този ден, за да не са сънливи през лятото, а да са пъргави. Всеки трябва да работи нещо по дома, за да им върви работата на добро през лятото.