Работата и живеенето на село отново идват на мода

„Трябва да се сложи край на негативното мислене и остарялото битуване, че работата на село е срамна“

„Все повече млади хора решават да работят и живеят на село, включително в Северозападна България“. Това становище изрази председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов пред БНТ. В средата на февруари от асоциацията инициирали национална информационна кампания в 33 региона, като се срещнали с над 2800 души. Посетили и селата от най-бедния регион у нас - около Монтана, Враца и Видин.

Борисов акцентира на новата Програма за развитие на селските региони (ПРСР), където приоритетни са проектите на инициативни хора в селата в Северозападна България. Другият приоритет по нея е досегашните тютюнопроизводители да преструктурират дейността си и да се насочат към друга дейност.

Председателят на Асоциацията на българските села подкрепи тезата си и с друг аргумент - за 8 години читалищата в селата са със 100 повече. В момента те наброяват 2144. „Трябва да се сложи край на негативното мислене и остарялото битуване, че работата на село е срамна, най-лошата и т.н.“, смята Борисов. Той подчерта, че в селата има много модерни ферми, с добри производства.

Асоциацията на българските села стартира кампания в рамките, на която през цялата година ще показват положителните практики в селата. Борисов изтъкна, че са инициирали дебат по темата за създаване на селска полиция. В края на април или началото на май асоциацията планира форум по темата за селската полиция. На него ще бъдат поканени представители от съседна Румъния, където от години има такава практика. В дискусията ще вземат участие и представители от българското МВР, целият земеделски сектор, кметове и всички заинтересовани страни.

Борисов наблегна и на това, че по новата Програма за развитие на селските райони общините ще получават 100% субсидии за изграждане на системи за видеонаблюдение в селата.