Заловиха трима в съучастие, изсекли незаконно 35 кубика дърва

Мъжете от Белене са задържани за срок от 24 часа

Мащабна акция срещу незаконната сеч и търговия с дървен материал проведоха полицаите от Никопол. На 5 март е проведена специализирана операция за противодействие на закононарушенията, свързани с горските ресурси, възпроизводството, ползването и експлоатацията на горите. Установени са трима от Белене, които в съучастие и сговор са изсекли общо 35 куб.м пространствена акациева дървесина.

Разследването е започнало след като полицаи и горски инспектори около 13:20 ч. в горскостопански имоти в землището на Лозица са засекли 27 годишен и 28-годишен от Белене, извършващи незаконна сеч. На място са установени отсечени от тях 12 куб. м. пространствена акациева дървесина и товарен автомобил "Зил", с регистрационна табела издадена за друго МПС - "Москвич 412», собственост на 42-годишен жител на Белене.

При последващите проверки и процесуално следствени действия в горски склад в Белене, с ползвател 42-годишния собственик на камиона, са намерени 8 куб.м акациеви дърва за огрев, без контролна горска марка. Изяснено е, че дървата са добити вследствие на незаконна сеч от горскостопански имоти в землището на Лозица. Дейността на склада е временно спряна и той е запечатан от служители на РДГ-Ловеч.

От проведените оперативни мероприятия е установено, че за времето 24 февруари до 5 март тримата в съучастие и сговор са извършили незаконна сеч на общо 35 куб.м пространствена акациева дървесина. Мъжете са задържани за срок от 24 часа. Товарният автомобил, моторен трион марка "Щил", заедно с дървесината, установена на място в имота, са иззети и се намират на съхранение в РУ МВР-Никопол. Уведомен е прокурор при РП-Никопол. За престъпление по чл.235, ал.1 от НК продължава работа разследващ полицай.