Ще броди ли отново по улиците убиецът на Цветослав след 6 месеца?

Съдебното решение за настаняване в болница или за лечение вкъщи не е завинаги, потвърди ни юрист

Както се и очакваше, 43-годишният Виктор Стоев бе обявен за невменяем, с което се размина от наказателна отговорност за жестокото си убийство над Цветослав Попов. Съдът реши да го настани принудително в психиатрия, като на всеки 6 месеца ще се решава дали лечението му да бъде продължено.

Новината потресе плевенската общественост и коментарите за поредното безумие на съдебната ни система са повече от ясни. Разхождаш се по улицата, а отзад те нападат с нож, защото те мислят за терорист(!), и намираш смъртта си. Ей така, за едното нищо. Срещу Стоев е имало десетки жалби за тормоз, но той е продължавал да се разхожда свободно. Защо? По същата причина, заради която на свобода бе и убиецът на тримата младежи край Луковит, който в момента е в неизвестност. Поради простия факт, че съдебната ни система е тотално прогнила и заради безумията й се стига до подобни трагедии. Тук не става дума за правата на психично болните, а за най-обикновени магистратски недомислици.

"И ако след 6 месеца решат, че може да излезе, защото състоянието му се е подобрило, a след време вземе, че спре да си пие хапчетата и хване ножа пак да вършее из улиците, какво правим?!?", коментират плевенчани из социалните мрежи.

Казусът е сложен за мнозина, затова потърсихме юрист, който да ни разясни ситуацията.

"Съдебното решение за настаняване в болница или за лечение вкъщи не е завинаги. Срокът на настаняването в болница е за 6 месеца, то може да бъде подновено след ново искане до съда за налагане на принудителна мярка. Възможно е да се стигне до ситуация, при която човек, обвинен за убийство и обявен за невменяем, да остане на свобода и да тръгне на работа. Възможно е по няколко причини. Първо, законът забранява хората, признати от медиците за психично болни, да бъдат съдени. Според Наказателно-процесуалния кодекс наказателно производство не се започва, а започналото производство се прекратява, когато е налице "продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта", коментира специалист пред plevenutre.bg.

Окей. Стоев уби "терорист" заради лудостта си и няма да лежи в затвора. Да предположим, че един ден се разхожда по улиците отново и се размине с някой от близките на Цветослав? Дали магистратите и тогава ще си затворят очите, ако бъде "обезвреден" истински убиец?