Сериозен проблем е надвиснал над Плевен

Ако градът падне под сто хиляди души, минава в графата "средни"

Преди известно време ви известихме за обезлюдяването на Плевен, което може да създаде доста сериозни проблеми за града ни и от друго естество.

С проектопромяна в Закона за устройството на територията, одобрена от Министерския съвет на 26 март 2009, се дава определение за големината на градовете според броя на населението. Те се класифицират в следните групи: "много големи градове" - с население над 200 хил. жители, "големи градове" - с население от 100 хил. до 200 хил. жители, "средни градове" - с население от 30 хил. до 100 хил. жители, "малки градове" - с население от 10 хил. до 30 хил. жители и "много малки градове" - с население под 10 хил. жители.

Според данните на ЕСГРАОН от 15 декември 2014 г. населението по настоящ адрес в Плевен е 112 122 души, а по постоянен - 129 058. Това поставя Плевен в графата "големи градове", но темповете, с които бройката на жителите намалява създава заплаха в близките години да паднем в графата "средни градове". Това пък автоматично ще промени ситуацията относно кандидастването с проекти за финансиране и усвояването на европари.

Очаква се много скоро официално да бъде обявена идеята за присъединяване на близките села към града, с което ситуацията да бъде овладяна навреме. Със сигурност обаче подобно предложение ще предизвика разнопосочни реакции сред кореняк плевенчаните.