От архива: Вадят Богдан Николов от кома след инцидент на пистата "Харама"

Легендарният плевенчанин почти няма останало здраво място по тялото си

Богдан Николов е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Първият му мотор бил "Балкан", закупен от Ловеч. Малцина знаят, но Николов започва като футболист, юноша на Спартак, и известно време се колебаел кой спорт да избере. След тежка контузия по време на мач, разбрал, че по-голямата страст са му моторите.

В кариерата си има 21 титли, сред които три пъти шампион на Източна Европа. През 1988 г. става европейски шампион при 80-кубиковите машини, а четири години по-късно е световен шампион по мотоциклетизъм в състезанията със серийни модели.

Николов почти няма здраво място по тялото си. Ребрата си ги е чупил по два пъти. Двете ръце, китките, таз, краката, капачките. Многобройни са и контузиите му по главата. На състезание на пистата "Харама" в Испания така се пребил, че 12 минути бил в кома. На "Хокенйам" пък му се скъсало кормилото, но отново се оказал само "малкия дявол". Лежал и в гипсово корито - след инцидент в Риека.

В интервю за "24 часа" легендарният моторист споделя, че след като се отказал през 1992 г., получил покана за проби в Италия от мултимилионера Бруно Микеле. Давали му 1 милион марки заплата и къща в Милано. Избрал обаче да остане в България и да помага за развитието на любимия си спорт тук.

От 1994 г. Николов е президент на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). През 2002 г. е избран за координатор на всички вътрешноконтинентални мотоциклетни съюзи в Европейския мотоциклетен съюз. Основава и оглавява и балканския съюз по този спорт.