Специалистите на хладилна техника и климатици все по-малко в Плевен

Нуждите на трудовия пазар се увеличават

Има нужда от специалисти за поддръжка на хладилна техника и климатици в промишлеността и услугите. Това заяви Лидия Петкова - директор на Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост "Лои Пастьор" пред БТА.

„Ремонтът на хладилни и климатични системи изисква специални знания и компетенции - той може да се упражнява от хора, които са завършили специалността“, уточни тя. По думите й е налице противоречие - интересът на учениците към професията "хладилен техник" намалява, а нуждите на трудовия пазар се увеличават.

„Няма битова сграда, която да е без хладилници и климатици, всички промишлени и административни сгради са оборудвани с климатични инсталации. Производството на хранителни продукти, съхранението на суровини, транспортирането на бързо развалящи се продукти изисква изкуствен студ, за което са потребни подготвени средни кадри за поддръжка на техниката, каза педагогът.

От гимназията са предложили на образователното министерство да бъде защитена професията на технолога по експлоатацията и поддържането на хладилната техника в хранително-вкусовата промишленост. Петкова заяви, че имат добра връзка с фирмите от промишлеността и от услугите, затова учениците им ще се обучават в реална работна среда, а след завършване - ще имат осигурена работа.

„Досега събирахме кандидати за половин паралелка - надявам се тази учебна година да дойдат повече желаещи да овладеят полезната професия“, каза Лидия Петкова.