Националният турнир по карате събра рекорден брой състезатели

Посвещава се на 20-годишнината от създаването на червенобрежката школа по карате

С рекорден брой състезатели ще се запомни юбилейното издание на Националния турнир по карате за деца в Червен бряг, съобщиха от местната управа. Той се проведе на 7 март в Спортната зала в града и в него се включиха 13 клуба от страната с близо 200 млади каратеки. Тазгодишното, пето издание на Турнира се посвещава на 20-годишнината от създаването на червенобрежката школа по карате към Клуба за бойни изкуства „Петромакс” и се провежда под патронажа на Кмета на Община Червен бряг.

Специално за откриването пристигна вицепрезидентът на Националната федерация, шихан Русалин Русалинов. Той сподели, че с упоритата и последователна политика на Общината в областта на този спорт, градът се оформя като един от центровете за развитие на бойните изкуства в България. „Не случайно с Турнира в Червен бряг се поставя и началото на официалната програма на Федерацията за 2015 година", допълни още Русалинов. В тържествената церемонията при откриването на състезанието взеха участие кметът на Община Червен бряг - Павлин Фильовски и председателят на ОбС, инж. Георги Георгиев. Поздрав към присъстващите поднесе Детска танцова формация „Калилките” при червенобрежкия Център за работа с деца.

Състезателите, разпределени в категории младша и старша възраст, демонстрираха спортните си умения в най-популярните дисциплини – „кумите”, „макивара” и „ката”. Те бяха оценявани от съдийска бригада от 14 авторитетни рефери, двама от които – рефери на Световната федерация (Георги Йосифов и Петрозар Шолев) и двама балкански съдии. На финала в комплексното класиране първото място завоюваха представителите на най-многобройния тим по време на първенството – КБИ „Алеко”-Свищов. Четиридесет и пет техни състезатели се преборваха за челните места и за медали. Техни подгласници станаха отборите на Карате клуб „Петромакс” – на второто място и КК „Френдшип” от Пирдоп, заел третата позиция. В индивидуалното класиране домакините от Червен бряг също показаха добра подготовка като завоюваха два сребърни и осем бронзови медала.

От името на организаторите, благодарствени юбилейни плакети бяха връчени на доц. Алексей Петров, президент на Балканската и на Националната федерация по карате, на шихан Русалин Русалинов – президент на КБИ „Петромакс” и вицепрезидент на Националната федерация, на Кмета и на Председателят на ОбС в Червен бряг. Всички изразиха задоволството си от добрата организация на Националния турнир в Червен бряг – „град, който все по-убедително се налага като утвърдена дестинация на бойните изкуства”, както го нарече основателят на карате-школата в Червен бряг, сенсей Пламен Колев.