Найден Зеленогорски: Румяна Бъчварова има нужния капацитет да се справи с МВР

"Винаги сме смятали, че МВР трябва да се управлява от министър с по-гражданско присъствие", коментира депутатът

"Имаше достатъчно аргументи, че са нужни структурни и персонални промени, за да може да се ефектизира работата на МВР и ДАНС", заяви в пресклуба на БТА в Плевен депутатът Найден Зеленогорски. Той посочи проспиването около източването на 4-5 млрд. лева от КТБ, което не може да е аргумент за ефективно и адекватно функциониране на ДАНС. По думите му това не е незначителен щрих и РБ са удоволетворени от оставките.

"Винаги сме смятали, че МВР трябва да се управлява от човек с по-гражданско присъствие, а не от присъствието на силовак. Едно гражданско лице в силово министерство е добро решение и това е европейска практика. Сигурен съм, че под ръководството на г-жа Бъчварова МВР ще гарантира свободите на българските граждани, защото досега сме били свидетели на нарушения, заради които държавата ни е осъждана в Страсбург многократно. Тя има нужния капацитет да се справи", коментира Зеленогорски.

Според него решението вицепремиерът Бъчварова да поеме МВР е доказателство, че правителството има силна политическа воля реформите в тази сфера да се случат. "Нужна е оптимизация на администрацията в МВР като за сметка на това се увеличи полицията "на терен" - в малките населени места", каза в тази връзка Зеленогорски.

Той изрази убеденост, че подалият оставка вътрешен министър е стартирал реформите, формирал е професионален екип, който би могъл да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена България в областта на сигурността. Зеленогорски посочи като такива Ислямска държава, ситуацията в Украйна и финансовия трус в Гърция.