Православната църква отбелязва днес Св. Галина

Имен ден празнуват всички, носещи имената Галин/а, Гала, Галя, Галка, Галуна и производните на тях

Галя е българско женско име. Символ е на тишината и спокойствието. Празнува имен ден на празника на св. Галина - 10 март. На 10 март.

Според преданията, светицата става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция). Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта.

Името произлиза от гръцката дума галини (ударение на първата сричка), което означава тих, спокоен. Галия е древното име на голяма римска провинция, която обхваща голяма част от териториите на днешна Франция. Португалия пък означава "пристанището на Галия". Възможно е името да произхожда и от старинното “гал”, което означава “мургав”, “здрав”. В старите времена се е смятало, че мургавите хора са по-обичани. Друга вероятност за произхода на името е глаголът “галя”-”милвам”. Но и в двата случая се възприема, че притежателят на името Галина ще бъде обичан.

Според древните вярвания, астролозите свързвали името Галина със зодия везни. Цветовете, които носят щастие на носещите името, са мали¬нов и виолетов. Камъкът, кой¬то ги пази от злини е гранат. Растенията, които им действат благотворно са граха и ела¬та. Животното-покровител е катеричка.