Липсват млади специалисти и в производството на млечни продукти

Плевенско е характерно с известни марки млека, сирена и водещи фирми, преработващи месо

„Средните кадри във фирмите за мляко и млечни продукти остаряват - не идват млади специалисти“, съобщи Теменужка Енчева - директор на Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен, като се позова на мнението на работодателите в бранша.

„Поради възрастта постепенно си отиват специалистите, които са достигнали високото качество на българските млечни продукти, особено на млякото, а нямат бъдещи наследници“, каза Енчева пред БТА. Тя добави, че е алармирано за проблема на среща с бизнесмените в бранша. Тревогата се изразява не само от собственици на фирми, а и от научни работници, добави педагогът. По думите й това е причина да поискат одобрение от образователното министерство за въвеждане в училището на защитена професия "Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост" с две специалности - "Производство и преработка на мляко и млечни продукти" и "Производство на месо, месни продукти и риба".

„Училището е прекъснало приема за тези кадри преди години, защото професиите не са били привлекателни, главно заради условията на труд. Сега, при въвеждане на изискванията на Европейския съюз, коренно се променя работната среда с нови технологии и това налага фирмите да търсят средни кадри, отговарящи на европейските стандарти. Плевен и региона са характерни с производството на хранителни продукти - известни марки млека, сирена, водещи фирми, преработващи месо. Училището е в контакт с тях, а те са категорични, че осигуряват добро заплащане, но им липсват подготвени специалисти“, каза Енчева.

Гимназията в Плевен обявява прием за защитената професия от новата учебна година. По думите на директора имат добра база и специалисти и ще подготвят нужните кадри за млеко- и месо-преработвателните фирми.