Маратонът на приятелството ще дари топъл обяд на деца от Гулянци

Според организаторите събраната сума трябва да е поне около 8000 лв.

Маратонът на приятелството, който ще се проведе на 17 май в Плевен ще направи дарение топъл обяд на 30 деца от бедни семейства в община Гулянци. Това информират организаторите на маратона от Спортен клуб „Бегач“ и „Eyes Open“. Хората в общината са едни от най-бедните в страната. Безработицата там за миналата година е 45%. Значителна част от децата са от ромски семейства и семейства с поне един безработен родител. Част от тях спират да ходят на училище, защото родителите им нямат средства да им осигурят храна или дрехи за училище.

Целта е осигуряването на едно хранене дневно – топъл обяд, предоставян в трапезарията на училището. По този начин децата трябва да получат стимул да ходят на училище и така да имат по-добра среда за личностно развитие, здравни и социални грижи.

Според организаторите, сумата, която трябва да се събере, трябва да е поне около 8000 лв. С нея ще може да се подсигурят 130 топли обяда през учебната 2015/2016 г.

Партньор в благотворителната кауза е и Българският червен кръст–Плевен в партньорство с местната власт и училищното ръководство на училищата в Гулянци.

Припомняме, че миналогодишната благотвторителност на маратона бе закупуване на оборудване за Монтесори стая за деца с аутизъм и други умствени увреждания в Плевен.