Масови проверки изобличиха съхраняването на незаконна дървесина

Проверките са извършени в частни имоти и в складове за дървен материал

На 9 март при проведена специализирана операция по линия "Противодействие на престъпления в горския фонд" са извършени проверки на частни имоти и на складове за дървен материал по чл. 206 от Закона за горите.

В Брест 46-годишен управител на склад не е представил дневника за постъпилата преработена и експедирана дървесина за заверка. Съставен му е акт за административно нарушение по чл. 270 от Закона за горите във връзка с чл. 13, ал. 7 от Наредба за контрол и опазване на горските територии.

В Гиген друг управител на склад - 61-годишен, не е водил редовно дневника за постъпилата дървесина. Съставен е и на него акт за административно нарушение по чл. 206 от Закона за горите.

При извършена проверка в Долни Вит е установено, че 58-годишен съхранява в дома си един пространствен куб.м. акациеви дърва за огрев, без документ за произход и контролна горска марка. Съставени са два акта по чл. 213, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за горите.

В Гулянци е засечен 31-годишен, който транспортирал един пространствен куб.м. тополови дърва за огрев, без документ за произход и контролна горска марка. Съставени са два акта по чл. 213, ал.1, т. 1 и т. 2 от Закона за горите и е иззета конската каруца.

От полицията съобщават, че проверките ще продължат.