Плевенски медици спасиха жена, получила инсулт след раждането на близнаци

47-годишна е родилка на заченати инвитро близнаци

Медици от Неврохирургията към Университетска болница "Георги Странски" - Плевен са направили спешна животоспасяваща операция на 47-годишна родилка на заченати инвитро близнаци, получила инсулт след раждането, известиха от лечебното заведение.

Екипът начело с доцент д-р Йордан Панов направил възможното жената да оживее и да се чувства вече добре.

В събота родилката постъпила за първо раждане, на близнаци секцио, като след операцията по изваждането на бебетата започнала да се чувства зле. Оказало се, че жената развива голям вътремозъчен кръвоизлив, левите й крайници се обездвижват, влошава се мозъчният й статус. Приведена била по спешност своевременно в Неврохирургията на Университетската болница, където веднага й е направена животоспасяваща операция, продължила 2 часа. Кръвоизливът е премахнат и три дни след операцията родилката е в съзнание, раздвижва левите си крайници, правят се и опити да бъде вдигната на крака.

"Напоследък в България всеки хирург, направил нещо дори стандартно в задълженията си, натоварва себе си с лични заслуги за излекуването на пациента. Остават в сянка неврореаниматорите и невроанестезиолозите например, без които е немислим добрия край на нито една проста или сложна хирургическа интервенция. Колкото по-сложен е случаят, толкова следоперативната тежест пада върху реанимацията. Затова държа обществеността да знае, че в Университетска болница в Плевен работят специалисти на европейско равнище, които са връщали много пациенти към живот независимо, че някои от случаите са се водили дори като невъзможни по учебниците. Те се справиха както в този особен случай, така и в редица други дори по-тежки. Пациентката поиска от мое име да благодари за стореното на д-р Цветков, д-р Стефанов, д-р Димитров, д-р Любенова и медицинските сестри начело със старша сестра Катя Владимирова", сподели хирургът доц. д-р Йордан Панов, началник а клиниката по "Неврохирургия" към Университетската болница в Плевен.