Преместват деца с увреждания в защитени жилища в Червен бряг

Заложено е закриването на всички специализирани институции за деца до 2025 г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ изпрати до изпълнителния директор на АСП становище за закриване на 5 специализирани институции за деца – Дом за деца с умствена изостаналост /ДДУИ/ от районите Разград, Сливен, Мездра, ДДУИ – с. Търнава, и Дом за деца, лишени от родителска грижа – с. Бързица.

Децата и младежите от предложените за закриване институции вече се преместват в центрове за настаняване от семеен тип в Бургас, Бяла Слатина, Враца, Казанлък, Провадия, Монтана, Пловдив, Русе и Ямбол и в защитени жилища в Мездра и Червен бряг.

През миналата година също бяха закрити 5 дома за деца с увреждания от районите Карнобат, Търговище, Кермен и Луковит, съобщиха от Агенцията.

Закриването на ДДУИ се извършва при спазване на най-добрия интерес на децата и младежите чрез съвместните усилия на ДАЗД, Дирекциите „Социално подпомагане”, местната власт и неправителствени организации. То е в изпълнение на разработения план за действие по проект „Детство за всички”, изпълняван от ДАЗД, в партньорство с АСП и Министерството на здравеопазването.

Проектът се реализира в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, в която е заложено закриването на всички специализирани институции за деца до 2025 г. Неговата основна цел е промяна на философията за грижа за деца с увреждания.

Проектът е част от операция „Да не изоставяме нито едно дете“, в рамките на която е заложено до края на тази година да бъдат закрити най-малко 15 от съществуващите през 2010 г. 25 специализирани домове за деца с увреждания. Отчитайки комплекс от фактори, екип от специалисти предложи вида и мястото на резидентната услуга, към която да бъде насочен всеки от живеещите в ДДУИ.

107 са изградените нови социални услуги, които вече функционират в 65 общини в страната и осигуряват по-добри условия за живот и развитие на 913 деца и младежи с увреждания. 457 момчета и момичета предстои да бъдат изведени от домовете за медико-социални грижи и за деца с умствена изостаналост и да бъдат настанени в новите услуги до края на тази година.