Проверяват Геозащита - Плевен по разпореждане на министър Павлова

Лиляна Павлова разпореди проверка на дейността на дружеството

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди проверка на дейността на държавните дружества „Геозащита“ ЕООД – Варна, Плевен и Перник във връзка с излъчен материал на БТВ за извършване на строителство в свлачищни територии, известиха от МРРБ.

26 март 2015 г. е срокът, в който Инспекторатът на министерството и Дирекцията за национален строителен контрол трябва да обявят резултатите от нея.

Предмет на проверка ще бъде също спазването на указанията на МРРБ за назначаване на специализирани състави на експертните съвети по устройство на територията към съответните общини за разглеждане на инженерно-геоложки проучвания в свлачищни райони и законосъобразността на изградените постройки.

Към министъра на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създаден Експертен консултативен съвет за решаване на проблеми, свързани с геозащитна дейност. В зависимост от специфичните задачи в него ще бъдат привлечени специалисти от различни научни организации и институти, включително от Българската академия на науките, и независими експерти.