"Топлофикация - Плевен" с 50 млн. лв. дългове към "Булгаргаз"

Дружеството предвижда по-малко инвестиции за следващите 4 години

Задълженията на "Топлофикация - Плевен" към "Булгаргаз" са се увеличили с 27.994 млн. лв. през 2014 г., с което общите й дългове към държавния газов доставчик достигат 50 млн. лв. Това става ясно от бизнес плана на топлофикационното дружество за 2015-2019 г., който трябва да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В него е посочено, че задълженията към "Булгаргаз" трябва да се изплащат чрез директни преводи от страна на Националната електрическа компания (НЕК) за произведената от дружеството електроенергия. Заради лошото финансово състояние на НЕК обаче част от тези плащания се бавят, което в крайна сметка рефлектира върху "Булгаргаз", пише "Капитал".

Освен задълженията към "Булгаргаз" като цяло финансовото състояние на "Топлофикация - Плевен" се влошава през 2014 г. Очакваната загуба на дружеството е 1.913 млн. лв. при отчетена печалба през предходната година от 4.616 млн. лв. Общите приходи за 2014 г. също намаляват с 3% в сравнение с предходната година в резултат на намалените приходи от продажбата на стоки. В същото време дружеството отчита допълнителни приходи от продажба на газова турбина, дялово разпределение и глоби за просрочени плащания. Вследствие очаквания финансов резултат на дружеството собственият му капитал ще бъде намален от 52.503 млн. лв. на 50.590 млн. лв. Нетекущите пасиви през 2014 г. са увеличени на 41.298 млн. лв. спрямо 39.584 млн. лв. през предходната година в резултат на увеличените нетекущи финансови пасиви, е записано още в бизнес плана. Коефициентът на общата ликвидност също показва, че дружеството не разполага с достатъчно свободни оборотни средства, за да обслужва текущите си задължения.

Въпреки негативните финансови резултати на "Топлофикация - Плевен" за 2014 г. прогнозата на дружеството за периода на бизнес плана е да реализира нарастваща печалба, като за 2019 г. тя ще достигне 1.402 млн. лв. спрямо 271 хил. лв. от 2015 г. Тези резултати са формирани на базата на предвиждането на топлофикацията, че цените на електрическата и топлинната енергия ще растат.

За периода 2015-2019 г. "Топлофикация - Плевен" е предвидила 13.610 млн. лв. инвестиции, което е с над 8 млн. лв. по-малко в сравнение с предходния четиригодишен период. Средствата ще бъдат използвани най-вече за проекти, насочени към намаляване на производствените разходи. За ремонтни дейности пък ще бъдат използвани 12.704 млн. лв. От дружеството предвиждат и ръст на произведената електрическа енергия със 7% годишно. Ръстът при производството на топлинна енергия пък е почти незначителен.

"Топлофикация - Плевен" предвижда и по 200 хил. лв. за бонуси и допълнително осигуряване на служителите.