С близо 20 см. е повишението на река Вит

През следващите 1-2 денонощия се очаква повишенията да продължат

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Известни повишения са регистрирани в Дунавски и Източнобеломорски басейни, съобщиха на сайта си МОСВ.

Повишение край Дунавския басейн е отчетено по поречието на Огоста с до +6 см; в поречието на Искър с до +20 см; в поречието на Вит с до +16 см; в поречието на Осъм с до +22 см и в поречието на Янтра до +24 см.

Към настоящия момент водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на р. Марица е над прага за внимание. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения или задържане на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. През следващите 1-2 денонощия се очаква повишенията да продължат, поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг.