В Червен бряг организират фестивал „Хороводна плетеница“

Целта е да популяризира уникалността на българския танцов фолклор

В Червен бряг подготвят Първи фестивал на любителското танцово изкуство „Хороводна плетеница“ - фолклорно надиграване за всички възрасти. Организира се от Народно читалище „Н.Й.Вапцаров 1908“, със съдействието на Община Червен бряг, съобщиха организаторите.

Участниците са без ограничения на възраст. Всички кандидати за участие попълват заявка за участие по приложен образец. За всеки кандидат за участие (танцова група, състав, формация, клуб) е необходима отделна заявка, която се изпраща на адрес НЧ “Н. Й. Вапцаров 1908“ – „Хороводна плетеница“, ул. „Търговска“ 17, 5980 или на e-mail:[email protected]. Заявката за участие се изпраща не по-късно от 9 април. Графикът за участие се определя от организаторите след постъпване на всички заявки. Справка за програмата на фестивала и часа на участие – след 15 април.

Целите на фестивала са да събере за пореден път, от което и да е кътче на България в цветна феерия, пъстротата и багрите на традиционното облекло на българина от миналите епохи, да популяризира уникалността на българския танцов фолклор, да отвори раклата с богатството на Северняшките хороводни традиции, за да стимулира интереса на все повече млади хора към танцовия фолклор, да го съхранят и предадат на поколенията, както и да утвърди и този фестивал, като поредното значимо събитие от Културния календар на Община Червен бряг.