Наглост! Цигани тормозят жители на плевенско село с такса "спокойствие"!

В Чомаковци проплакаха от цигани-рецидивисти, които плашат с убийства, палежи и изнасилвания

Жители на плевенското село Чомаковци се оплакват, че са тормозени от цигани и правят подписка за тяхното изселване. Десетки се събраха пред камерата на "Часът на Милен Цветков", за да разкажат за потресаващата наглост на ромите.

Братята цигани Георги, Милчо и Петко от село Беленци идват със семействата си в Чомаковци преди 20 години. Самонастаняват се в изоставени къщи, а след като разпродадат покъщнината, се нанасят в следващия необитаем дом. Жителите на селото твърдят, че циганите ги изнудват като всеки месец искат от тях такса "спокойствие", а ако някой от тях се възпротиви, бива заплашван с убийство, палеж или изнасилване.

През последната година тримата братя излежавали присъди за кражби и бракониерство, но се върнали в селото преди две седмици. По думите на местните циганите заплашили и друга ромска фамилия с рекет, която се върнала от гурбет. След този случай тримата братя били задържани, но хората са притеснени, че след като ги пуснат, тормозът ще продължи.

Жител на селото разказа, че от години търсят съдействие от полицията, но през последните седмици са били изнудвани над 20 души и това обединило всички. Ромите вадили вили, брадви и ножове срещу беззащитните жители, които давали последните си пари, за да не бъдат наранени.

Кметът на селото Павел Иванов потвърди, че проблемът е сериозен, но хората се страхували да пускат жалби. По актуална информация е повдигнато обвинение срещу братята и те ще се изправят пред съда.

Подписката за изселването на ромите е събрала 600 подписа, но съществува голяма вероятност да се стигне до саморазправа, тъй като нервите на хората са опънати до крайност.